top of page

Cum să scapi de balonare

6 pași pe care să îi faci pentru o sănătate de fier


Am luat o pauză din a scrie din două motive

  1. Pentru că am vrut să revin în forță

  2. Mi-am dat seama că informațiile mele te ajută numai dacă aplici

Eram în mall ieri și mă gândeam la cum pot să transform o idee simplă în una cu rezultate mărețe pentru mine. Și în timp ce mă concentram la asta, am văzut o tipă care era cu copilul ei și zâmbea, adică mi-a transmis o stare bună.

Atunci mi-a venit conștientizarea și anume că era complicat să vreau eu să duc o idee simplă către ceva măreț pentru că am nevoie de acea stare măreață.

Noi suntem generatori de gânduri și dacă reușim să gândim mare atunci atragem în viața noastră orice situație care să ne ajute să vedem că tot ce gândim îl putem aduce în prezent.

Problema apare atunci când nu vrem sau ne este frică să gândim mare. Pentru că am fost obișnuiți să gândim mic încă de când eram copii.

Când mergeam la mama și îi spuneam că vreau să zbor pe lună îmi spunea, “nu mai visa atâta că nu o să ajungi niciodată acolo.”


Sau când îi spuneam că vreau să ajung cel mai bun dansator al tuturor timpurilor, îmi spunea, “nu mai bine te apuci tu să înveți ca să ai un job ca vecinul, care lucrează într-o corporație?”


Și toată această neîncredere te-a limitat în a visa mare, de aceea și gândurile pe care le avem sunt așa de limitate încât uneori ne sperie și pe noi.


De ce să mă gândesc eu că pot să slăbesc 10 kilograme, mai bine mă plâng pentru că este o stare mult mai bună.

Și odata cu trecerea timpului te-ai obișnuit să ai gânduri limitate, iar toate limitările pe care le simți și le vezi sunt prezente în viața ta prin lipsa atitudinii, a încrederii în tine, a altor stări pe care le simți zilnic.

Am făcut o introducere ca să poți vedea diferit ceea ce m-am gândit că poate aduce valoare în viața ta prin tema la care m-am gândit că poate face diferența.

Azi vorbim despre digerarea nutrienților și despre ce am putea face ca să evităm balonarea

Pentru ca organismul uman să absoarbă nutrienți, hrana are nevoie să fie cât mai descompusă, acesta fiind o parte a procesului. O mare parte din hrana ingerată ajunge în intestine în câteva ore, dar depinde de la om la om cât timp rămâne acolo.

Carbohidrații, proteinele și grăsimile se descompun în diferite etape ale acestui proces, dar fibrele rămân relativ intacte.


Ce se întâmplă când mâncăm?

Mestecarea, strivirea și frământarea hranei, plus acțiunea enzimelor digestive descompun moleculele mari de hrană în unele mai mici, care pot fi absorbite în sânge. Fiecare enzimă are o formă specifică, deci nu poate descompune decât anumite molecule, astfel că organismul are o serie de enzime diferite din gură până în intestin.

Mâncarea trece prin mai multe procese:

  1. Mestecat

Mestecatul mărunțește hrana în particule mai mici creând o zonă cu suprafață mai mare unde pot acționa enzimele digestive. Enzimele din saliva încep să descompună amidonurile (tipurile de carbohidrați) și grăsimile.

2. Frământat

Stomacul se mișcă, frământă mâncarea și o mărunțește. Acidul din sucruile gastrice și enzimele eliberate de glandele din stomac descompun proteinele țși grăsimile, ajutând la transformarea lor în aminoacizi și și acizi grași.

3. Secreție de sucuri

Ficatul produce bila, iar vezica biliară o depozitează și o concentrează. Lichidul acid din stomac este neutralizat de bilă, care este alcalină, înainte să treacă prin intestine. Nila joacă un rol important și în digerarea grăsimilor.

4. Enzime în acțiune

Bila descompune picăturile de grăsime pentru a ajuta enzimele să le proceseze. În duoden (prima parte a intestinului subțire), enzimele din pancreas digeră carbohidrații, proteinele și grăsimile.

5. Absorbție

Lichidul în mare parte digerat, plin de zaharuri simple, aminoacizi, acizi grași și fibre nedigerat, trece prin intestinal subțire, unde majoritatea nutrienților și apa sunt absorbiți în sânge. Excrescența în formă de degete, numite vilozități, măresc suprafața pereților intestinali, ajutând la absorbție.

6. Fermentație

Fecalele trec încet prin intestinal gros, permițând bateriilor să fermentezze fibrele nedigerabile. Sunt absorbite orice rezerve de apă și vitamin rămase (inclusive cele produse de bacterii), iar rămășițele sunt compactate ca reziduuri.

Exercițiu: Spune-mi care dintre aceste procese îl sari?




Comments


bottom of page