Slăbește fără dietă cu ajutorul celor 4 pași

Când ai suficientă energie tot ceea ce îți propui rezolvi cu maximă eficiență.

Ca să performezi trebuie să conjugi verbul “a face”, ca să faci trebuie să ai energie, dar ca să ai energie ce trebuie să faci?


Energia se sprijină pe patru pași. Dacă vei acorda atenție fiecăruia în parte vei performa în toate activitațile pe care ți le propui.


1. Alimentația - consumă alimente alcaline. Mai mult verde în farfurie. Minim jumătate să fie legume crude;


2. Hidratarea - bea mai multă apă. Cum știi ca ești deshidratat? Ai buzele uscate.


3. Dormi mai mult. Dormi 7-8 ore/noapte;


4. Fă exerciții fizice.
De câte ori ți-ai spus “de luni încep să fac sport” și câte zile de luni sau luni din an au trecut și ești tot în poziția de start fără să faci primul pas?

Sportul reprezintă un boost de energie zilnică pe care îl transmiți creierului și corpului tău.

Dacă o zi nu faci sport, gândește-te că în ziua respectivă tu mănânci ceea ce inseamnă că numărul de calorii pe care îl introduci în organismul tău prin alimentație este mai mare decât cel eliminat. Acesta este unul dintre motivele pentru care ai piele lăsată, celulită sau câteva kilograme în plus.


De câte ori ți-ai spus “mâine seară mă culc la ora 22”? dar și mâine seară “te prinde” un episod dintr-un film pe Netflix.

Este drăguț să te uiți la un film cu partenerul tău pentru că puteți petrece timpul împreună. Recomandarea mea este să eviți să faci asta seara de seara. În loc să îți creezi acest obicei mai bine citești, te relaxezi diferit, petreci timpul cu copilul tău, iar atunci când te uitți la un film nu vei mai simți vinovăția că a mai trecut o zi în care tu te-ai neglijat pe tine, familia ta sau alte activități pentru că nu ai timp!


De câte ori ți-ai spus “de mâine o să beau mai multă apă”? dar și mâine constați că nici nu știi câtă apă ai băut, dacă ai băut suficientă sau nu.

Apa este o sursă de alimentare a corpului tău care îți oferă energie. Unul dintre motivele pentru care avem dureri de cap fără motiv este lipsa apei. Apa este benefică pentru curățarea ogranismului tău. Consumă minim 2L apă/zi conform specialiștilor. Haide să testăm împreună să vedem cum este.


De câte ori ți-ai spus “de mâine o să am grijă să mănânc mai multe legume crude, mai multe fructe”? și treci prin fața unui fast food și îți iei un burger… sau o shaorma.


Ca să nu mai existe “dar …” trebuie să treci la acțiune și în afară de acest lucru trebuie sa măsori.

Toate acestea ai nevoie să le măsori.

Ai crede ca este ușor, dar nu este. Mintea noastră este construită în așa fel încât să ne protejeze practicile vechi, să ne țină într-o zonă de confort, într-o zonă cunoscută și va găsi tot felul de motive ca să ne impiedice să ne alimentăm corect, să ne hidratăm, să dormim suficient și în același timp să amânăm să facem sport.


Sună cunoscut, nu-i asa? Cunoscut, dar ce este de făcut?

Iată cum am procedat eu:


Am grijă ce mănânc și când mănânc.


1. Țin un jurnal alimentar astfel că de aproape un an de zile scriu zilnic tot ceea ce mănânc, orele la care mănânc, cantitatea de apă pe care o beau și multe alte însemnări din sfera emoțională. Nu este ușor, dar vă spun sincer, ajută mult.


Am grijă ca în farfuria mea să se regăsească 2/3 legume crude. Micul dejun s-a transformat într-un elixir de sucuri și smoothie de fructe și legume. Cina este un regal de salate. Pentru prânz aleg ciorbele, supele, iar când aleg să mănânc carne combin cu salate sau murături. Am descoperit gustul lipiilor din linte, năut, hrișcă și cu ele am înlocuit pâinea.

2. Uite cum am reușit eu să măsor câtă apă am băut:


De aceasta dată am creat mici trucuri pentru a păcăli mintea. Am observant că privirea mea se îndreaptă mai mult spre partea dreaptă (mâna dreaptă la mine fiind mâna îndemânatică), atunci mi-am “plantat” sticla de apă în partea dreaptă. Ca să fie și plăcut vizual, mi-am cumpărat o sticlă frumoasă, cu inimioare. Iar acum, de cate ori îmi ridic privirea, sticla de apă este în raza mea vizuală și conștientizând beneficiile hidratării corecte, iau sticla și beau apă.

Bun, obiceiul s-a creat. Dar cum măsor câtă apă beau?

Mi-am instalat pe telefon o aplicație gratuită de intermittent fasting. Unul dintre parametri pe care îl am de măsurat este apa. Și iată că de cate ori termin de baut 300 ml de apă, îi contorizez în aplicație. Și așa am reușit să știu câtă apă beau până la prânz, foarte importantă hidratarea în prima parte a zilei, și câtă apă am băut până la sfarșitul zilei. Eu beau în jur 1.5-1.8 l apă până la prânz, iar pe parcursul intregii zile 2.7-3.3 l apă.

3. Somnul este una dintre resursele de energie.

O noapte bine dormită se traduce în energie în următoarea zi, în capacitatea de a fi atent și de a rezolva lucrurile pe care le ai pe to do list, într-o stare de bine pentru tine, dar și pentru cei din jur.

Energia oferită de un somn normal nu trebuie și nu poate fi inlocuită de cafea sau alte produse pe bază de cofeină. Pe moment acestea pot stimula energia și atenția, dar pe termen lung nu vor face decât să amplifice efectele deficitului de somn.


Obiceiurile de somn sănătoase și, implicit, o bună igienă a somnului, pot face o mare diferență în calitatea vieții. Prin somn îi oferim organismului o perioadă de regenerare, de relaxare și de recuperare. Oricând putem face mici schimbări în stilul de viață, pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului.

Ce am facut eu în acest sens? Am devansat ora de culcare cu cate 10-15 minute progresiv, iar acum de cele mai multe ori ora de culcare este 22-22:30. La ora 22 îmi încep meditația de seară, întotdeauna în poziție de culcare, iar de foarte multe ori somnul mă cuprinde în meditație. Dimineața mă trezesc la ora 5:50 pentru meditația de început de zi. Îmi măsor somnul cu un Smartwatch care monitorizează automat timpul de somn noaptea și înregistrează când am avut un somn profund sau superficial precum și când m-am trezit și pentru cât timp.